oyun terapisi

OYUN TERAPİSİ NEDİR?
Oyun terapisi, çocukların duygu ve düşüncelerini oyuncaklarla-oyunla kendini ifade etmesi durumudur.Çocuk oyun oynarken yaşantılarını oyun sırasında tekrar deneyimlemektedir.Biz yetişkinler duygu,düşünce ve inançlarımızı sözcüklerle ifade ederken çocukların iç dünyasını anlayabilmek ve iç dünyalarını açmalarını sağlayabilmek için onlara oyun ortamını oluşturmamız gerekmektedir.Çocuk oyun oynarken yaşantılarını oyun sırasında tekrar deneyimlemektedir. Bu deneyim sırasında var olan problemelerine yeni çözüm yolları bulmaktadır.
Çocuğun oynadığı tüm oyuncakların bir anlamı olmaktadır, fakat her bir oyuncak kesinlikle şu anlamı ifade eder demek mümkün değildir. Çünkü her çocuğun iç dünyası farklıdır. Nasıl bir ailede, nasıl bir çevrede bulunduğu kendine özeldir. Dolayısıyle çocuk için bireysel bir süreç olduğunu bilmek gerekmektedir.
Çocuklar oyun oynarken bize birçok seyi anlatmaktadırlar. Oyuncakla oynama şekli, oyuncakla konuşması, ona yüklediği anlam çocuğun duygu dünyası ile ilgili fikir vermektedir. Dolayısıyla oyunun gücünün, faydasının farkında olarak çocukların yaşadığı problemler noktasında kesinlikle rahatlatıcı, çözümleyici bir etkisinin olduğunu soyleyebiliriz.

Çocuk merkezli oyun terapisinde çocuğa saygı duyulur ve problemlerini çözme becerisi olduğuna inanılır. Çocuk merkezli oyun terapisinde çocuğu koşulsuz olarak her haliyle kabul etme ilkesi hakimdir.

Oyun Terapisinde çocuk:
Özgürdür,
Yargılanmadığı bir ortamda bulunur,
Birey olarak görülür,
Çocuğun söylediği ve yaptığı herşey terapist için önemlidir ve değerlidir,
Çocuğa sabır gösterilir ve çocuğun kapasitesi kabul edilir.
Bu şartlar sağlandığında ve çocuk kendini güvende hissettiği sırada, iç dünyasını terapiste açmaya başlamaktadır.Terapi sürecinde oyunla birlikte bir iyileşme süreci başlamaktadır, ta ki çocuk içinde bulunduğu ve baş edemediği sorunlarına dönük bir iç görü kazanana, bir rahatlama yasayana kadar devam etmektedir.  Bu süreç için acele etmemek ve sabırla çocuğun iyileşmesini beklemek gerekmektedir.

Hangi Durumlarda Oyun Terapisinden Yararlanılır ?
Kardeş kıskançlığı,
Bağlanma sorunları,
Agresyon ve saldırganlık,
Tuvalet,  uyku, yeme problemleri,
Okula başlama ve uyum sorunları
Endişe ve korkular,
Düşük öz -benlik , sosyal içe kapanıklık,
Aile çatışmaları, boşanma durumu,
Aile içi şiddet,
Duygusal, fiziksel taciz
Öfke kontrolünde zorlanma,
Utangaçlık, çekingenlik ,
Sosyal çevre  ve okul problemleri,
Iletişim problemleri,
Tırnak yeme ,
gibi sorunların çözümünde en etkili tekniklerden biridir. Oyun terepisi sadece problem durumların çözümünde etkili olmakla kalmayıp, normal hayata uyum, etkili iletişim, okul başarısı, aile içi sağlıklı iliskilerin devamı yada oluşturulması noktasında etkilidir. 
Psikoljik Danışman İlkay Boru 

Hızlı iletişim
  • 0553 790 30 65
  • fidemdanismanlik@gmail.com
İletişim Formu
Hızlı iletişim